8 PERKARA yang pemilik air fryer perlu tahu

Masa guna air fryer, ada tak anda hadapi masalah macam ni?

 

Tak tahu cara setting air fryer? 

Tak tahu cara cuci air fryer dengan betul?

Macam mana cara nak bukak pan?’

 

Dan macam-macam soalan lagi.

Nak tanya tak tahu nak kat tanya kat mana?

 

Akhirnya bila nak guna terkial-kial pulak.

 

 

Ok, jangan bimbing, kat sini kakmie kongsikan 8 perkara yang perlu diketahui oleh pemilik air fryer supaya anda dapat gunakan air fryer dengan betul dan lebih baik.

 

 

1. Jenis air fryer

 

▪️Digital
▪️Manual

 

Check kat bahagian depan air fryer anda. Kalau ON je terus keluar nombor/menu macam skrin hp, tu lah air fryer jenis digital. 

 

Tapi kalau rupa bertombol dan boleh pulas-pulas tu sah la air fryer anda adalah manual

 

 

2. Komponan air fryer

 

  • Coil pemanas
  • kipas,tombol masa
  • papan menu
  • bakul air fryer dan ekzos

Perhati/belek-belek la keseleruhan air fryer. Depan belakang atas bawah dalam luar. Cer ‘explore’ air fryer sendiri. Baru lah kita lebih kenal dia.

 

 

3. Kapasiti air fryer / saiz (liter/kg)

 

Biasanya ada tulis kat kotak produk atau manual yang disertakan dalam kotak tu.
Ataupun kalau korang beli kat web/page atau kedai lektrik, boleh tengok description memang ada dinyatakan kapasiti.

 

Kalau xde jugak, korang kena tanyalah kat jurujual/ejen/pengedar air fryer korang tu.

 

 

4. Cara setting air fryer – menu/suhu/masa

 

Sebelum masak korang kena tahu cara nak setting air fryer tu.
Kalau tak tahu rujuk manual yang diberikan. Ataupun rujuk ejen/pengedar yang menjual.

 

 

Kalau untuk pembeli Ebook 27 Resepi Air Fryer Istimewa, Kakmie dah sediakan jadual panduan untuk cara pantas setting suhu dan masa. 

 

Ada 113 setting semuanya, ikut suhu dan masa ikut menu. Kalau nak boleh beli ebook Kakmie nanti, hehe.

 

 

5. Fungsi bakul air fryer

 

Boleh diasingkan (kebanyakan air fryer ada butang khas tepi pemegang untuk asingkan bakul dan pan).

 

 

Boleh buka walaupun dalam proses masak malah kita digalakkan buka separuh masa memasak untuk check masakan kita.

 

 

Bahagian bakul ni adalah bahagian paling penting. Xde bakul ni kebanyakan air fryer tak berfungsi.

 

 

6. Apa nak buat kalau air fryer kita rosak/problem

 

▪️hubungi servis centre
▪️hubungi ejen/pengedar

 

Kalau rosak memang kita frust. Jika tahu servis centre terus hubungi mereka. Jika perlu pos semula air fryer untuk dibaiki buat segera. Jika masih dalam warranty, anda akan dapat ganti rugi.

 

 

7. Cara cuci air fryer

 

▪️cuci bakul
▪️cuci coil pemanas

 

Kalau tengok youtube banyak cerita pasal ni. 

 

Untuk mereka yang beli ebook, kakmie dah sediakan video tutorial step by step lengkap macam mana nak cuci bakul dan coil pemanas ni. 

 

Video tutorial ni kakmie bagi bonus kepada sesiapa yang beli ebook kakmie.

 

 

8. Resepi air fryer yang kita boleh guna.

 

Resepi tak akan habis/tak akan pupus.

 

Jujur kakmie kata, resepi sangat banyak dan ada pelbagai versi. Biasanya resepi guna oven memang boleh juga guna jugak untuk air fryer.

 

 Tapi kakmie juga dah kumpulkan banyak lagi tips air fryer dalam Ebook 27 Resepi Air Fryer Istimewa.

 

 

 

Selain tips dan resepi kakmie sediakan juga 8 video tutorial sebagai bonus untuk pembeli :

 

▪️Video Teknik masak ayam goreng ala KFC

▪️Video Tips memasak muffin / kek dalam air fryer

▪️Video 5 trik memasak menggunakan air fryer

▪️Video Cara mudah mencuci bakul air fyer

▪️Video Cara betul mencuci coil pemanas air fryer

▪️Video Tips memilih aksesori air fryer

▪️Video Tips elakkan makanan melekat pada bakul air fyer

▪️Video Tips menjaga air fryer supaya tahan lama

 

Semua pembeli ebook di’invite’ secara eksklusif masuk group support kakmie. Dalam group ni kakmie akan guide step by step. (Untuk semua jenama air fryer)

 

 

Ramai yang kata mereka lebih yakin guna air fryer lepas baca ebook ini.

 

“Rupanya cara saya masak tu salah,selepas ikut tips dan step by step kat ebook 27 Resepi kakmie ni baru lah saya dapat masak makanan lebih sedap guna air fryer..”Syikin

 

“Dulu suami akak selalu perli sebab akak hanya tahu masak nugget dan fries je dalam air fryer, tapi Alhamdulillah selepas ada ebook kakmie ni suami asyik puji je sebab akak dah masak macam-macam..’ Kak Zai

 

“Nasib baik jumpa ebook ni,senang saya masak untuk anak sekolah pagi. sebelum ni tak de idea je..’ Mira

 

 

Anda boleh dapatkan ebook tersebut di sini 

 

Please follow and like us:

27 RESEPI AIR FRYER ISTIMEWA bukan sekadar ebook yang menghimpunkan resepi air fyer special Kakmie, tapi dalam ebook ini juga Kakmie kongsikan tips dan teknik rahsia penggunakan air fryer yang jarang dikongsikan oleh orang. 

Dapatkan tips dan resepi air fryer PERCUMA

 

Pelbagai tips dan resepi menarik untuk dipelajari secara percuma. Masukkan nama dan email di borang dan klik butang daftar. Anda akan terima tips dan resepi percuma di email anda.

Follow FB dan IG Kakmie

2 thoughts on “8 PERKARA yang pemilik air fryer perlu tahu”

    • Waalaikumsalam. Kakmie baru perasan msg ni Halimatus.

      Ok, untuk info pasal buku boleh tengok sinihttps://expertcreative.onpay.my/order/form/8

Leave a Comment

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial